Tuesday, September 20, 2011

Jaanus Kulli, "Meenutusi kaasaegsest idarindest"

Anneli Rõigas. "Eesti jõulud Kremlis. Sulepeaga idarindel."

Rõigas on pühendanud oma raamatu poja mälestuseks. Võib vaid ette kujutada, kui raske on emal, kes kaotanud oma ainsa lapse, juba varem alustatud raamatu kirjutamist lõpuni viia. Seda enam, kui raamat on sügavalt isiklik mälestusteraamat. Rõigas on seda suutnud. Aga ta on ju ajakirjanik, kellele elukutse kasvatanud selga paksu naha ja kes käinud sõna otseses mõttes läbi tule, vee ja vasktorude.

Lisaks peatükkidele lapsepõlvemaast ja -kodust keskendub raamatu autor laulva revolutsiooni ajastule. Rõigasest saab 1989. aastal Soome Infoagentuuri STT korrespondent ning tema elutööks saab MRP salaleping paljastamine. Temast endast aga akadeemik Endel Lippmaa parem käsi. MRP komisjoni töö ja võitlused selle sees, kus Rõigas ajakirjanikuna koos Lippmaaga osaleb, saabki raamatu teljeks.

Kohati saab tantsu Hitleri-Stalini salaprotokolli ümber ehk liigagi palju. Selles mõttes, et telegraafi stiilis ajalookroonika ning väljavõtted ajakirjandusest on kindlasti asjakohane raamatu võimaliku tõlke puhul, kuid nüüd oleks ehk enam tahtnud näha autori isiklikke vaatenurki ja mõtteid.

Ja veel. Mis on lausa tõrvatilk meepotis. Need on illustreerivad fotod. Arusaamatu, mis on nad nii väikesed, udused ja kohati, tundub, sattunud raamatusse ka juhuslikult. Aga tegelikult on see juba näpu viibutamine raamatu kujundaja suunas.


Link Jaanus Kulli loole SIIN.

No comments:

Post a Comment